דלג לתוכן
קשרי משקיעים

רן עוז מנכ"ל מגדל מתראיין לאתר "ביזפורטל"

מראיינת: "שלום לכם, מגדל ביטוח היא הגוף הפנסיוני הגדול ביותר בישראל והיא מנהלת למעלה מ-300 מיליארד שקלים.אנחנו היום בריאיון עם מנכ"ל מגדל רן עוז, גם על הדרך שלו וגם על התחומים החדשניים שמגדל משקיעה. שלום רן"

רן עוז: "שלום עדי"

אז רן בוא נתחיל בהכרות איתך באופן אישי, איך הגעת לתפקיד המנכ"ל?

"אני התחלתי בעולם ההיי טק, עבדתי 15 שנה בחברות היי טק. התחלתי בחברה קטנה והגעתי לחברה גדולה בשם "נייס". לאחר 15 שנה החלטתי לעשות משהו אחר, הייתי קדנציה בבזק כמשנה למנכ"ל ו- cfo אחר כך באותו תפקיד בבנק הפועלים. ביליתי תקופה כשותף בקרן השקעות בהיי טק והתפקידים האחרונים לפני מגדל היו כחבר הנהלה אחראי על שווקים פיננסיים בבנק דיסקונט ויו"ר כאל ודיסקונט קפיטל חברת כרטיסי האשראי ואזור ההשקעות בבנק".

בוא נדבר על מגדל עצמה, מה מייחד את מגדל מחברות אחרות בתחום?

"אני חושב שמה שמיוחד במגדל, מצד אחד זה הפוטנציאל הגדול שיש בה. אם זה בסיס הלקוחות, ההון האנושי, העוצמה היכולות המקצועיות ומצד שני האתגרים. הצורך להניע את החברה לשם מחדש בתחום שלה. לעשות טרנספורמציה דיגיטלית. להיות מסוגלים להיות בקו הראשון של העולם החדש. ואני חושב שזה מתחבר לכל הדברים שעשית בדרך השילוב בין עולם ההיי טק לעולם הפיננסי ולהבין לאן העולם הולך."

מהו לדעתך צריך מנכ"ל טוב כדי להצליח?

"לדעת לבנות צוות הנהלה חזק, צריך להיות מסוגל לרתום את הארגון כדי להוביל שינוי, ליישם תוכניות ואסטרטגיה ובסוף לדעת לזהות מה הכיוונים. לא סתם אמרתי את זה בסדר הזה, זה ידוע שלפני הכול אתה צריך אנשים טובים ואתה צריך תרבות ארגונית שמסוגלת להכיל שינויים ולהתמודד עם המציאות המשתנה. בסוף צריך גם תכנית אבל קודם כל צריך את האנשים שמסוגלים להוציא אותה לפועל."

בתור אחד מגופי ההשקעות הגדולים בארץ, מה את חושב על מה שקורה על מה שקורה עכשיו בשווקים?

"אני חושב שזו אחת התקופות המעניינות ביותר בשווקים. בצורה פרדוקסלית הרבה יותר קל להגיד איפה נהיה בעוד 5 שנים והרבה יותר קשה להגיד איפה נהיה בעוד חודש ודווקא מנקודת המבט שלנו כמי שאמונים על חיסכון ארוך טווח של עמיתים בחיסכון פנסיוני, החשיבה ארוכת הטווח להבין את המגמות בעולם להבין איפה אתה צריך להיות לאורך זמן ולא מה יהיה בשבוע הבא בשוק, זה הדברים שמנחים אותנו ועוזרים לנו להזיז את תיק ההשקעות שלנו בהתאם."

באיזה תחומים הממשלות בעולם מתכננות להשקיע כספים?

"אז קודם כל אנו רואים בשנה האחרונה הרבה פעילות שמגיעה כתוצאה מהקורונה והמשבר הכלכלי. ממשלות מזרימות הרבה כספים, מייצרות גירעונות גדולים, מייצרים סביבת ריבית נמוכה מאוד, אנחנו מאמינים שבהמשך לא רק שהם ימשיכו בקו הזה אלא גם יכנסו להשקעות בתשתית באנרגיה בתחומי מחקר, ברפואה. בסופו של יום הניסיון מלמד שהדרך ליציאה ממשברים שכאלה היא דרך השקעות והממשלות בונות את הצמיחה ומה שיכול להתלוות לזה עלול להיות סיכון בעתיד, זה הרמת הראש של האינפלציה. אבל אנחנו מאמינים שלאורך זמן, ההשקעות האלה יביאו לצמיחה שיוציאו את כל המשקים מהמשבר."

ומה לגבי הגופים המוסדיים כאן בארץ, לאן אתה מעריך שנראה הסתה של כספים לאיזה תחומים?

"אז כמובן שיותר קל לי לדבר בשם מגדל, אני יודע להגיד שאנחנו יישמנו בשנה האחרונה אסטרטגית השקעות חדשה ששמה דגש על להגיע קרוב יותר למקום יצירת הערך. בעולם החדש שבו סביבת הריבית כל כך נמוכה, היכולת לייצר תשואות מחייבת אותך להגיע הרבה יותר קרוב ליצירת הערך. ולכן, אתה צריך להגיע להשקעות אלטרנטיביות, באפיקים המתאימים ובחברות הנכונות.

יש חברות כלל עולמיות שמלוות אותנו ואנחנו כמובן משקיעים במקומות שכולם מכירים שזה טכנולוגיה, תשתית אבל אנחנו שמנו דגש על צד הפינטק והכרזנו על זרוע השקעות שתשקיע מעל מיליארד וחצי דולר מה ששם אותנו בקנה מידה עולמי כמשקיע משמעותי, אנחנו שמים דגש על אנרגיה מתחדשת – האנרגיה הירוקה, התשתיות החדשות, הדאטה סנטר, תשתיות התקשורת, ויותר חשוב מהכל אנחנו שמים גם דגש על נושא ה- ESG משהו שהוא כבר במשך שנים מתפתח בעולם, אנחנו הגוף המוסדי הראשון בישראל שלקח אחריות ואימץ מדיניות של השקעה, של כל תיק ההשקעות, לפי קווים מנחים של ESG".

אז בוא נדבר קצת על הפוטנציאל בתחומים האלה, נתחיל בפינטק, לאן אתה רואה אותו הולך?

- "אנחנו חושבים שהפינטק זו מגמה שהולכת לשנות את כל עולם הפיננסים. שילוב של הטכנולוגיה של היכולות החדשות לצד הצרכים המיוחדים של הלקוחות מביאים לזה שחברות צעירות מנגישות שירותים ומוצרים בצורה הרבה יותר פשוטה ללקוחות וכובשות פלחי שוק ונישות מהחברות המסורתיים. ופה אנחנו מסתכלים על זה בשתי עיניים, קודם כל זה תחום צומח ומתפתח שאנחנו חייבים להיות בו. אנחנו חייבים כי זהו העולם החדש. שם אתה צריך להיות אם אתה רוצה לבנות לאורך זמן מהתשואות המתאימות.

הדבר השני, בתור שחקן פיננסי, אנחנו רוצים להכיר את כל מה שקורה כיום, רוצים לדעת מהם הדברים שקורים ומה נכון כדי שניישם גם אצלנו. כמו שאמרתי בהתחלה, האחריות שלנו זה לדעת לחדש ולזוז קדימה מהר ולוודא שאנו נותנים ללקוחות שלנו את המוצרים הכי טובים שיש."

אז נעבור לתחום השני, תשתיות חדשות, מה זה בעצם אומר, מה נכנס בקטגוריה הזו ולאן אתם רואים את זה מתקדם?

"לאורך שנים רבות משקיעים מוסדיים השקיעו בתשתיות כי תשתיות הן השקעות ארוכות טווח. אתה משקיע בכביש אגרה הוא משלם לך עשרות שנים. אתה משקיע במתקן חשמל הוא מחזיר לך את ההשקעה במשך השנים. התשתיות החדשות הן תשתיות שלוקחות בחשבון התפתחויות טכנולוגיות וגם התפתחות של הצרכים של הלקוח. תכף נדבר על נושא ה-ESG . אז זה מתחיל מתשתיות תקשורת ודאטה סנטרס. העולם החדש נשען על הרבה יותר מידע ואת המידע הזה צריך להעביר ואת המידע הזה צריך לאחסן.

לכן המון השקעות בשנים האחרונות נעשות בתחומים של דאטה סנטר ותשתיות תקשורת. אנחנו בנינו בשנים האחרונות תיק השקעות מאוד רציני עם קרוב ל-2 מיליארד שקלים המביאים לתשואה מתאימה.

התחום השני של תשתיות חדשות הוא בתחום של אנרגיה. לא כמו מתקני החשמל פעם. היום יש מתקנים חדשים היודעים לספק אנרגיה ירוקה – אנרגיה מתחדשת ויש שיטות שונות ואנחנו שמים דגש בנושא הזה, מתוך ראיה שאלה באמת אותם מתקנים שימשיכו לעבוד לאורך שנים. וזה מתחבר לטעמי הציבור. כי הלחץ יביא לזה שהמתקנים השונים יהפכו להיות אבסולוט. ואותם מתקנים חדשים יהיו המקור העיקרי של האנרגיה בעתיד".

והתחום השלישי שהזכרת הוא ה-ESG שהוא בעצם כל עולם הקיימות. איך זה בעצם מתחבר לעולם ההשקעות?

"אז קודם כל אנחנו חושבים שזה מוכח כבר, היום בעולם. שקודם כל אתה מקבל תשואות גבוהות ארוכות טווח. והחובה שלנו לעמיתים היא לייצר להם תשואות ארוכות טווח לא לטווח קצר. המרכיב השני שחשוב לקחת אותו בחשבון זה ניהול הסיכונים. המגמה של מעבר לאחריות חברתית, של השקעה מתוך ESG מתקיימת בעולם מספר שנים. והעולם הולך לשם וחברות שלא יעמדו בפרמטרים האלה יהפכו להיות סיכון. וזה חלק מניהול הסיכונים שלנו.

אנחנו לא רוצים להיות באותן מקומות שהסיכון בהן עלה. והמרכיב השלישי שהוא לא פחות חשוב, יש לנו באמת אחריות חברתית. אנחנו, כמנהל החיסכון הפנסיוני הגדול במדינת ישראל, חושב שאנחנו צריכים לעשות גם לטובת העמיתים שלנו. לא רק בתשואות ובניהול הסיכונים אלא גם לאיזה עולם אנחנו דוחפים שנחיה בו.

השילוב של ערכים ופיננסים, אין בו ניגוד. במקרה הזה יש בו שילוב כוחות. לכן אנו מובילים את הדגל הזה, אימצנו את מדיניות ההשקעה הזו. אנו גם מיישמים את זה בפנים, אנו לא רק נותנים לכולם הנחיות מה אנו רוצים, אנו גם מיישמים פנימה כי הדוגמה האישית יותר חשובה מהכל.

יישמנו מהלכים רחבים של מגדל ירוקה, של איך אנחנו צריכים להיות גוף שעומד בכל אותם תקנים ופרמטרים של ESG."

אוקי זה באמת נשמע חזון מדהים, אני מקווה שהוא יתקדם, תודה רבה רן על הריאיון.

"תודה רבה. אני חושב שכולנו מחויבים אז אין סיבה שזה לא יקרה ולא רק במגדל אלא גם בשחקנים אחרים בשוק".