דלג לתוכן

ביטוח בניין משותף: הבניין הוא של כולנו

באופן די טבעי - ואין כאן שיפוטיות - רובנו דואגים לנכסנו שלנו. לדירה שרשומה על שמנו בטאבו, לרכב שבבעלותנו, למחשב הנייד שלנו, לסמארטפון החדש שרכשנו - וכפועל יוצא אנחנו דואגים לבטח כל נכס יקר שכזה. דירה היא הנכס היקר ביותר שיש לנו, אבל מי שגר בבניין משותף, ולא בבית פרטי, חולק עם שאר הדיירים בבניין חללים משותפים, רכוש/ציוד אחר שאינו רק שלו אלא הוא משותף לכל דיירי הבניין. כל חלל משותף (כמו חדר מדרגות) או ציוד משותף (כמו מעלית) יכול ליצור סיטואציה ביטוחית, כזו שבגינה ייגרם נזק לגוף ו/או לנפש של דייר או של צד ג' או נזק לרכוש המשותף עצמו. לשם כך יצרו חברות הביטוח השונות ביטוח בניין משותף.

בניין משותף

מה זה ביטוח בניין משותף?

ביטוח בניין משותף כשמו כן הוא: מדובר בביטוח שנועד לבטח את כל החללים המשותפים והציוד המשותף לכלל הדיירים בבניין, ויש כאלו לא מעט:
כשמדובר בחללים משותפים הכוונה היא בעיקר לחדר המדרגות, חדר האשפה, החניון, המקלט/חדר הביטחון (ממ"ד), המחסן, חדרי עזר (דוגמת חדר לאחסון אופניים או חלל שבו ניתן לערוך מסיבות משפחתיות או חדר כושר) וכמובן הגג.

כשמדובר בציוד משותף מדובר בעיקר על שערים (חשמליים או רגילים, כמו שער כניסה לחניון),גדרות (אם יש כאלו), דלתות הכניסה והחלל של קומת הכניסה לבניין כולל כל מה שיש בו דוגמת מראות ועציצים גדולים, לוחות חשמל, אנטנות תקשורת מרכזיות שלרוב מצויות על הגג, מטפי כיבוי אש, מתקני הסקה, מעליות, משאבות מים וגנרטורים.
במילים אחרות, כל חלל וכל ציוד שמשרת את כל דיירי הבניין ואינו בבעלות פרטית - נכנס תחת המטריה של ביטוח בניין משותף.

כמו כל פוליסת ביטוח באשר היא, ביטוח בניין משותף נועד לכסות נזקים לגוף, לנפש ולציוד לעיל שנוצרו כתוצאה מסיכון ביטוחי מכוסה שקרה בחלקים המשותפים בבניין ו/או בגלל הציוד, ותיכף נפרט יותר על כך.

מה זה ביטוח בניין משותף?

ביטוח בניין משותף כשמו כן הוא: מדובר בביטוח שנועד לבטח את כל החללים המשותפים והציוד המשותף לכלל הדיירים בבניין, ויש כאלו לא מעט: כשמדובר בחללים משותפים הכוונה היא בעיקר לחדר המדרגות, חדר האשפה, החניון, המקלט/חדר הביטחון (ממ"ד), המחסן, חדרי עזר (דוגמת חדר לאחסון אופניים או חלל שבו ניתן לערוך מסיבות משפחתיות או חדר כושר) וכמובן הגג.
כשמדובר בציוד משותף מדובר בעיקר על שערים (חשמליים או רגילים, כמו שער כניסה לחניון), גדרות (אם יש כאלו), דלתות הכניסה והחלל של קומת הכניסה לבניין כולל כל מה שיש בו דוגמת מראות ועציצים גדולים, לוחות חשמל, אנטנות תקשורת מרכזיות שלרוב מצויות על הגג, מטפי כיבוי אש, מתקני הסקה, מעליות, משאבות מים וגנרטורים. במילים אחרות, כל חלל וכל ציוד שמשרת את כל דיירי הבניין ואינו בבעלות פרטית - נכנס תחת המטריה של ביטוח בניין משותף.
כמו כל פוליסת ביטוח באשר היא, ביטוח בניין משותף נועד לכסות נזקים לגוף, לנפש ולציוד לעיל שנוצרו כתוצאה מסיכון ביטוחי מכוסה שקרה בחלקים המשותפים בבניין ו/או בגלל הציוד, ותיכף נפרט יותר על כך.


מה כולל ביטוח בניין משותף?

ראשית, כאשר אנחנו מדברים על נזקים, צריך להסביר את הסיכונים הביטוחיים ושבגינן אפשר להפעיל את הביטוח. הסיכונים כאמור יכולים להיות כל אחת מבין האפשרויות הבאות:

  • דלקות ונזקי אש (שריפות לעיתים יכולות להרוס מהיסוד חלל או ציוד).
  • פגיעת כלי רכב או כלי טיס בבניין (משאית שסטתה מהכביש לתוך קומת הכניסה של הבניין או כלי טיס שמתרסק על הגג).
  • גניבות או ניסיונות פריצה.
  • נזקים בזדון
  • נזקי טבע (דוגמת רוחות עזות שעשויות להעיף ציוד מהגג) ורעידות אדמה.


אלו הסיכונים הביטוחיים המכוסים. ומה מבוטח ? כיסוי בגין נזק שנגרם לציוד המשותף עצמו, לדוגמה: דלת הכניסה ללובי הבניין נשברה כתוצאה מסטיית כלי רכב אל הבניין או אנטנות התקשורת של הבניין התעקמו כתוצאה מרוחות עזות.

  • כיסוי צד ג', לדוגמא : דהיינו בגין נזק שנגרם לגוף ו/או לרכוש של צד שלישי, כמו אורח שעלה במדרגות, החליק בגלל שלולית מים, שבר את רגלו ואינו יכול לעבוד למשך זמן מה בגלל הפציעה.
  • כיסוי בגין סיכוני חבות מעבידים. מה זה אומר? הבניין כבניין משותף מעסיק בדרך קבע בעלי מקצוע דוגמת עובדי ניקיון, גננים, אב בית, מנקי בריכה (אם יש כזו). לאנשי מקצוע אלו עלול לקרות משהו במהלך עבודתם בבניין, דהיינו תאונת עבודה. וכאשר זה קורה, הם עשויים לתבוע את הבניין ולכאן נכנס ביטוח בניין משותף.
    מטבע הדברים, ישנן הרחבות שהבניין המשותף יכול לרכוש לשיקול דעתו אבל ביטוח בניין משותף השכיח ביותר כולל בעיקר את מה שציינו לעיל. אגב, הרחבה לדוגמה היא כיסוי לכספי הבית המשותף , טרור וביטוח הוצאות משפטיות

 

מדוע יש צורך בביטוח בניין משותף?

תחשבו על זה רגע: החללים המשותפים והציוד המשותף בבניין מגורים הם החשופים ביותר לנזקים . פתאום עלול להיווצר קצר חשמלי שיתגלגל לפיצוץ ולשריפה...שלא לדבר על כך שכל חלל וכל ציוד משותף הוא לעיתים "פרצה קוראת לגנב".
הנטייה הטבעית שלנו היא לקחת פחות אחריות על משהו שהוא משותף לנו ולאחרים או שהוא כלל לא מנת חלקנו.

מהם היתרונות של ביטוח בניין משותף?

היתרון הגדול ביותר של ביטוח בניין משותף, שהוא למעשה יתרון של כל ביטוח באשר הוא, הוא שהוא מאפשר להימנע מהוצאות כספיות גבוהות, חד פעמיות ופתאומיות שכל דיירי הבניין צריכים לחלוק ביניהם, לעיתים ללא הכנה מוקדמת.
מאפשר שימוש בפוליסת ביטוח אחת ככל וקיים אירוע ביטוחי ולא הפעלה של פוליסות ביטוח של כלל הדירות בבניין המבטחות את החלק היחסי בשטח המשותף.

כמה עולה ביטוח בניין משותף?

העלות של ביטוח בניין משותף תלויה בעיקר בכיסויים שהוא כולל ושנבחרו על ידי ועד הבניין - כיסויים שהם פועל יוצא של צרכי הבניין. ככל שבניין מאובזר יותר בחללים משותפים, ככל שתנועת האורחים בו גבוהה יותר - כך גדל הצורך בכיסויים כמה שיותר נרחבים. וכמובן, שעלות ביטוח בניין המגורים המשותף מתגלגלת בסופו של דבר לכל דייר ודייר, דרך מיסי ועד הבית. ככל שיש יותר דיירים, העלות פר דייר היא נמוכה יותר. ובכלל, העלות של ביטוח בית משותף, מתוך סך ההוצאות של הבית, היא לרוב זניחה.

לבטח את הבניין באמצעות ה"מגדל":

כמו שאתם דואגים לעשות ביטוח לדירה הפרטית שלכם ולתכולתה, כדיירים בבניין משותף מומלץ לדאוג לרכוש המשותף לכם ולשאר הדיירים ולבטח אותו - על כל מקרה שלא יבוא. "מגדל", כאחת מחברות הביטוח המובילות בישראל, מציעה חבילות ביטוח בית משותף התפורות למידותיו. כנסו ובחרו את הפוליסה המתאימה.

כתבות שאולי יעניינו אותך